
מערבל בטון נייח
בשונה ממשאית ניידת עם דוד יש גם מערבל בטון נייח שהוא קטן יותר. קבלן שיפוצים משתמש בו להפקת בטון בעבודות מצומצמות של בניה.
נדיר מאוד להתקל במכונה קטנה נייחת זו באתרי בניה. אלא אם כן ישנה עובדים על יציקה לא גדולה. בדרך כלל שיפוצניקים עושים בה שימוש רב. הם יוצקים תערובת של בטון לרצפה בגינה או שביל. לעיתים מגזימים ומגיעים עד יציקת מדרגות בין מפלסים. זה אפשרי אם ממהרים ומכינים את המנה השניה לפני שהראשונה התקשתה. מפעילים אותו בחשמל וגם אחוזי הכמויות של מלט חצץ חול ומים כמו במערבל בטון שנישא על משאית ליציקות גדולות. כדאי לדעת שגם מזיגת התערובת עבור שביל הליכה בכניסה לבית מצריך תבנית. בין אם היא עשוייה מעץ או לוחות פלסטיק חדישות, מכניסים בה מוטות ורשתות פלדה לחיזוק.
קבלני שיפוץ מרבים להשתמש במערבל בטון נייח ?
הצורה שלו כמו בתמונה – כשל חצי חבית המסתובבת על ציר. כמעט כל קבלן שיפוצים מחזיק ברשותו מערבל כזה. כאמור עובד השיפוצים מפעיל אותו במקור חשמל עם כבל. החשמל מסובב את המנוע על ציר במרכז המיכל. נשיפוצניק מכניס עם את חפירה או דליים את מרכיבי תערובת הבטון. הוא מוסיף מים מצינור ונותן למערבל לבחוש ולערבב את הבטון הנוזלי. לאחר כמה דקות מטים את פתח המיכל כלפי מטה. עושים זאת על ידי סיבוב ההגה העגול. כך מוזגים את התערובת ישירות לתבנית המוכנה או לדליים. את הדלי נושאים בידיים ושופכים מהר לשטח היציקה. זה הרבה יותר זור עבור הקבלן מאשר להזמין בטון מוכן ממפעל הבטון. כך עלות מחיר הבטון מוזילה עבורו את ההוצאות.
איזה בטון מייצרים במערבל זה ?
בקרב עובדי בניין ושיפוץ נוהגים לכנות אותו מערבל בטון ידני, כי כך מפעילים אותו. לרובם ישנם גלגלים בבסיס הרגליים וכך מוזיזים אותו. בתוך הכלי הזה מכינים תערובת רגילה ליציקה בתבנית עם פלדה. שיפוצניקים גם נוהגים לפעמים להחליף את החצץ הרגיל באגרגט קטן יותר. קוראים לזה אבני זיפזיפ. יש חברות אשר עושות במערבל זה בטון מוחלק מיוחד. אותו הם מוזגים על פני של משטח ומחליקים. אבל גם עושים בו שימוש ומכינים מלט נוזלי לטיח. הטיח זה עירבוב של אבקת מלט עם טיט או חול בדרך כלל. יש הנוהגים להוסיף מעט סיד או אפילו אבקת גבס. הכל בהתאם לצרכים ולדרישות הבניה. הטיח סמיך יותר מעיסת בטון ואחת התכונות העיקריות שלו זה האיטום. בנוסך מיישרים איתו קירות חשופים ועמודי יציקה.

תוספת בניה
