מפעל בטון
מפעל בטון מייצר את התערובת הסמיכה שמכילה מלט חול חצץ ומים. הוא מובל אל אתר הבניה או היציקה במשאית מערבל בטון.
רבים האנשים אשר טועים וחושבים שהבטון הנוזלי שמיועד ליציקה – זה מלט. לא מלט (צמנט) זה אבקה אשר תפקידה החשוב ביותר להיות דבק. הצבע שלה היא אפור כהה, ונמכרת בשקים של 25 קילו בחנויות חמרע בניין. מחיר שק מלט בודד כ- 20 שח. יחסית מחיר של בטון שמגיע מוכן מהמפעל הוא נחשב זול. מחיר יציקתו החל מ 200 שח ועד 450 שח למטר רבוע. זה כמובן כולל את הטפסות באתר לדוגמה של רצפה. לגבי שקי המלט אם מזמינים כמות גדולה מספק שמוביל את הסחורה עד אליך – המחיר לשק זול משמעותית. במיוחד אם הלקוח מזמין כמה באלות של חול, חצץ, מוטות ברזל, שקי טיט ועוד.
הובלת הבטון מהמפעל ללקוח
ישנן הזמנות מצומצמות ללקוחות פרטיים, שמערבל בטון אחד יספיק עבורם. נניח שאדם פרטי רוצה לצקת רצפה בגודל של 6 מטר על 5 מטר, אז מן הסתם לא יצטרך יותר. אבל קבלני בניה אשר הכינו תבניות ועשו טפסות לקומה שלמה – צריכים יותר. הכל בהתאם לגודל הנידרש. החישוב הינו לפי יחידות נפח למילוי בתערובת. אורך כפול רוחב כפול עובי הבטון. ניתן להתייעץ עם מנהל של מפעל בטון קרוב, אך לרוב קבלני שיפוץ יודעים לחשב כמה הם צריכים להזמין. בחלק מהמפעלים לא גובים את עלות ההובלה. רק אם הם ממש קרובים, ואם הם דורשים ממש כמה משאיות מערבלים בכמות שתצדיק הנחה במחיר. נוטים להוסיף זאת למחיר העלות אבל עם צירוף הנחה. כמו בכל ענף בו מתקיים דרישה וביקוש למוצר או שירות.
מפעל בטון נייד
בארצות הברית וגם במקומות מסויימים בסין סוללים כבישים עם מפעל בטון נייד שנמצא במקום. זה לא אותו סוג בטון לבניה הסטנדרטי, יש לו תכונות אחרות של עמידות לעומס. הוא נייד ומתקדם עם העובדים כל כמה עשרות מטרים. ישנו סדר מסויים של עבודה כזו בסלילת כביש בטון. ראשית מכינים שכבת בסיס מהודקת למניעת תזוזה ותנועה של המשטח. בארץ קוראים לה מחלוטה, אבל היא מעט שונה. ואז מתקינים תבנית ברוחב הכביש על פני האדמה המהודקת. מכונת המזיגה נעה באיטיות ומוזגת את תערובת הבטון לתבנית הכביש. עובדים מיישרים את הבטון שעדיין סמיך. בהמשך מכבש מיוחד נוסע על פני הכביש החדש ומהדק. קיימות גם שיטות לעבודה מצומצמת של סלילה עם מעט מכונות ויותר עבודת פועלים. בסרטון https://youtu.be/-daZBTds990 את ההידוק מבצעים עם מכבש רועד ידני.